duminică, 4 mai 2014

Prezentarea localitatii

Suprafata: 15069 ha
Intravilan: 361 ha
Extravilan: 14708 ha
Populatie: 2363
Gospodarii: 842
Nr. locuinte: 778
Nr. gradinite: 3
Nr. scoli: 4
Numele localitatilor aflate in administratie:
Ciucurova, Atmagea, Fintana Mare
Asezarea geografica:
Comuna Ciucurova este situată în partea de sud vest a judetului  Tulcea, la 43 km distantă de municipiul Tulcea si la aproximativ 30 km de Babadag. Sub raport climatic - climă continentală: veri fierbinti cu precipitatii slabe; ierni reci-cu vânturi puternice; temperatura medie anuală - 10,8°C; cantitatea medie de precipitatii - 469,4mm/mp anual. Comuna este alcătuită din satele Fântâna Mare si Atmagea, alături de resedinta de comună Ciucurova.
Activitati specifice zonei:
Agricultură, Silvicultură , Apicultura
Activitati economice principale:
Un domeniu important, care ar putea avea o contributie semnificativă la dezvoltarea economică a comunei Ciucurova, este valorificarea resurselor de miere de albine. În comună există cel mai mare bazin mieriferic din Europa. Primăria a avut initiative pentru sustinerea acestui sector prin realizarea unei clase de apicultori, specialisti în acest domeniu. Zootehnia ar putea fi un sector cu premise de dezvoltare, comuna dispunând de resurse semnificative. În prezent însă pretul materiei prime este foarte scăzut. Un alt domeniu favorabil pentru investiŃii este exploatarea lemnului. În jurul comunei Ciucurova există resurse forestiere importante. Se pot initia si activităti de agroturism, dar numai sezonier. Aplicarea programului Natura 2000, prin care se urmăreste protejarea habitatelor naturale, a faunei, a florei, a avut efecte limitative asupra activitătilor agricole. Comuna este obligată să realizeze exploatarea agricolă într-o manieră ecologică. În setul de norme care a trebuit să fie aplicat odată cu adoptarea programului Natura 2000 se regăsesc si cele care interzic utilizarea de îngrăsăminte mai putin ecologice, pesticide. Toate acestea au dus la un efect general de declin al agriculturii în zonă. Încadrarea unei întinderi majoritare a comunei în norma de rezervatie naturală împiedică desfăsurarea anumitor activităti care nu se încadrează pe deplin în normele ecologice, cum ar fi anumite ramuri de  agricultură. Sectorul privat dispune de 17 IMM-uri înregistrate si active.  Cei mai atractivi factori din comunitate pentru potentialii investitori rămân asezarea geografică favorabilă dezvoltării agroturismului, vânătoarea, potentialul pentru exploatarea carierelor de piatră si potentialul pentru crearea de câmpuri eoliene. Infrastructura precară si lipsa canalizării, distantele mari fata de centrele urbane rămân dezavantajele majore în calea viitoarelor investitii în comuna Ciucurova.
Obiective turistice:
Manastirea Cerbu este situata intre Ciucurova si Atmagea , intr-un cadru natural de o mare frumusete , Zone cu păduri de tei propice activităţilor apicole ,   Rezervatia Naturala Varful Secaru Ciucurova - Se afla in vestul podisului Babadag, la circa 4 km de comuna Ciucurova, localitatea Atmagea. Are o suprafata de 34, 5 hectare si reprezinta una dintre putinele zone granitice din podisul calcaros Babadag, avand si cea mai mare inaltime, 401 m. Zona salbatica, de o rara frumusete, nemarcata cu trasee turistice, lucru care nu ar trebui sa impiedice vizitarea. Adaposteste specii rare de plante (bujorul dobrogean), pe langa tei, stejar brumariu, arini, lilieci si animale (testoasa dobrogeana, vipera cu corn, caprioare, mistreti, vulturi etc.). Motivul principal pentru care a fost declarata rezervatie naturala, il reprezinta cel putin 9 unitati de plante inscrise pe Lista Rosie a plantelor superioare din tara.
Facilitati oferite investitorilor:
Terenuri pentru agricultură, Terenuri pentru construcţii sat vacanţă, Prelucrarea materialului lemnos
Proiecte de investitii:
Amenajarea şi reabilitarea străzilor din localitatea Ciucurova prin Programul de Dezvoltare Rurală, Exploatare piatră, Extindere şi modernizarea reţelei de distribuţie a sistemului de alimentare cu apă Ciucurova, Alimentare cu apă Atmagea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu